3.Maj- prava senzacija za turističke vodiče

U srijedu, 14.12.2011, posjetom i predavanjem Riječkom brodogradilištu 3.Maj zaključili smo seriju edukacija planiranih za ovu godinu.

Posjet smo započeli “razgledom” brodogradilišta. Ulazili smo u hale gdje proizvodnja raznih djelova broda traje i traje. Toliko detalja i mašinerije da bi brod stigao do porinuća. Unutrašnjost je izgledom i veličinom jedan grad koji je smješten u Rijeci. Sa ceste je to nemoguće zamisliti. Strpljivo nas je vodio gospodin Željko Maričić, predsjednik Sindikata 3.Maja i odgovarao na sva naša pitanja, kojih je, kao i uvijek, bilo bezbroj. Kiša nam nije pomogla, no učinila je atmosferu baš onakvom kako ju vjerojatno nekad doživljavaju radnici zatvoreni u gigantske hale i okruženi bukom motora, mirisom kemikalija i svjetlom varenja.
No u svemu tome postoji neka čar…(pogledaj video)
….porinuće…(pogledaj video)

Nakon kratke pauze za kavicu, u simpatičnoj smo učionici započeli s predavanjem. Ovim putem upućujemo riječi zahvale predavaču. Gospodin Petar Trinajstić, dugogodišnji ravnatelj Odjela za obrazovanje u 3. Maju, publicist, pisac, fotograf, režiser i nadasve zaljubljenku u svoj kraj i njegove ljude, ispričao je hvalevrijednu priču o ne samo ekonomskoj već i simboličkoj važnosti ovog brodogradilišta za Rijeku, a kroz 106 godina njegova postojanja, i za svijet.

Opisati predavanje u ovih par redaka je nemoguće. Brod kao simbol života se rađa, raste, sazrijeva. krsti, kreće u život (more) i na tom putu prolazi kroz havarije, vremenske nepogode, ali i ljepote mora i dalekih oceana.

Zahvaljujemo i organizatorima, Rolandu, Ines i naravno teti na šanku gdje smo uz kavicu i poneki pelinkovac mogli podijeliti dojmove.
Treći Maj vratit ćemo se!