JURI ŽAKAN DOVEO TURISTE U ROČ

Iz tiska izdvajamo…..

Suradnja Pulske i naše Udruge odvela nas je u nedjelju 11.12.do središnje Istre. Priređena nam je dobrodošlica uz muziku i entuzijazam lokalnog vodiča Deana Prodana i suorganizatore ove inicijative. I vrijeme je bilo na našoj strani pa je kiša pričekala da ovo sve završi. U nastavku slijedi članak Glasa Istre:

PUTOVIMA GLAGOLJAŠA

“Vita, vita! Štampa naša gori gre”- najavio je daleke 1482. godine, Juri žakan, ročki učenik ili đak, veseleći se hrvatskom tisku, pripremi prve hrvatske i južnoslavenske tiskane knjige, glagoljskog misala, vezanoj upravo uz Roč. Petsto i tridesetak godina kasnije, upravo je ovu povijesnu zanimljivost, mladi i kreativan tim, turistički vodič Dean Prodan i vlasnica agencije DMC Istriana travel iz Vrha Zdenka Majcan, uklopio u turističku ponudu Roča.

Kako to izgleda kad se Juri žakan vrati u Roč i povede turiste na putovanje u prošlost, u vrijeme kada su glagoljaši pisali povijest glagoljice, a vrsni majstori oslikavali crkvice freskama, na inicijativu Deana Prodana i uz podršku Turističke zajednice Buzet, moglo je vidjeti pedesetak turističkih vodiča iz Istarske i primorsko goranske županije.

U crkvici Sv. Roka

- Na organizaciju edukativnog obilaska Roča, Aleje glagoljaša i Huma, ponukao me je tekst o turističkoj valorizaciji glagoljice objavljen u Glasu Istre.

Predsjednik Katedre Čakavskog sabora Roč Vladimir Pernić izjavio je tada da bi trebalo educirati i turističke vodiče koji vode ekskurzije jer mnogi od njih vrlo malo znaju o Aleji i suhoparno pričaju, te djeci ne znaju prenijeti magiju glagoljice i ovog ambijenta, pojasnio je Dean Prodan.

Svoje kolege, vodiče iz istarskog i riječkog područja, članove udruga turističkih vodiča Pule i Rijeke te predstavnike agencija, kroz Roč je proveo kostimiran.

Kostim Jurja žakna osmišljen je u suradnji sa Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, a novi program povezan uz glagoljicu “S Žaknom Jurjem kroz Roč, Aleju glagoljaša i Hum”, pretežno je namijenjen ekskurzijama djece koje vrlo često pohode Roč i Hum. Cilj je da se na zanimljiviji način prezentira glagoljska ostavština.

Nedjeljni obilazak Roča, turistički vodiči započeli su kod Velih vrata, prošli su crkvice Sv. Roka s dva sloja fresaka iz XIV. i XV. stoljeća te Sv. Antuna u kojoj se na posvetnom križu nalazi urezan glagoljski abecedarij.

Razgledali repliku Guttenbergove knjigo-tiskarske preše, u Ateljeu Freska upoznali se sa, u hrvatskim okvirima jedinstvenim kulturno-turističkim projektom, “Ročka freskoslikarska radionica” kojeg su pokrenuli likovni umjetnik Hari Vidović iz Roča i Istriana travel sa željom da u glagoljaškom Roču ožive priču o freskama i zidnom slikarstvu u Istri te je turistima predstave na jedan drugačiji način.

Prošli su potom spomen-kompleks Aleje glagoljaša koja je za tu priliku postala etno park. Na nekoliko obilježja dočekali su ih proizvođači domaćih eko proizvoda, biske i proizvoda od tartufa. Svoj pohod putovima glagoljaša, turistički vodiči završili su u najmanjem gradu na svijetu i sami se u nastupu klape Boškarin uvjerili u akustičnost humske crkve koja je, tvrdi Prodan jedan od akustičnijih sakralnih prostora u ovom dijelu Europe.

Drevna glagoljaška središta doista imaju što ponuditi turistima, turistička valorizacija glagoljice kao da je dobila na novom poletu, konačno, glagoljica zasigurno može obogatiti turističku ponudu cijele Istre.

Turistička zajednica Buzeta spremno je podržala inicijativu domaćeg turističkog vodiča. – Odličan je to potez zahvaljujući kojem se na jedan zanimljiv način moglo doživjeti Roč, Hum i Aleju glagoljaša, a ideja da vodič bude kostimiran i što autentičniji vremenu o kojem priča, zasigurno je dodatni element u doživljaju samog kraja, rekla je direktorica TZ-a Nada Prodan Mraković. (Napisala i snimila G. Č. ŠVERKO)